Sökordsoptimering

Med dagens enorma mängd information på internet använder sökmotorer som t.ex. Google och Bing algoritmer för att försöka skanna av alla websidors innehåll i ett försök att bestämma hur relevant en specifik sida är för en specifik sökning.

Varje gång du gör en google-sökning rankar algoritmerna alla sidor de hittar med syftet att presentera den mest relevanta för dig. Återkopplat till våra jobbannonser innebär det här att när någon googlar ”lediga jobb + ekonomichef” så ska vi ha strukturerat våra jobbannonser så att de hamnar högt upp bland sökresultaten.

Här följer några tips på hur vi kan åstadkomma det:

Nyckelord
Att använda relevanta nyckelord i brödtexten är ett bra sätt att hjälpa sökmotorerna att förstå vad ens sida handlar om. Det kan till exempel handla om att återkommande använda tjänstens titel i texten. Sökmotorerna är dock smarta och överanvänder man ett ord eller begrepp kommer algoritmerna bara ignorera de till slut. Att använda ett nyckelord mer än två gånger per paragraf är onödigt, och det kommer bara leda till att texten blir repetitiv och svår att läsa.

Relaterade ord
Att använda relaterade ord kan hjälpa sökmotorerna att förstå vad ens sida handlar om. Och om vi använder exemplet med den lediga tjänsten för en ekonomichef innebär det att det kan vara en bra idé att använda relaterade ord som t.ex. årsbudget och redovisning i brödtexten eftersom det hjälper sökmotorerna att första att det här är en jobbannons för en ekonomichef.

Synonymer
Finns det andra mindre etablerade titlar för vår roll? Finns det en risk att sökande missar vår annons av den anledningen att de söker efter andra ord och begrepp? Se om du kan få in dessa synonymer i brödtexten på ett smidigt sätt.

Med de här tipsen i åtanke är det dock viktigt att betona att vi bara använder nyckelord, relaterade ord och synonymer så länge dessa inte påverkar flödet och innehållet i texten negativt. Läsarupplevelsen är alltid viktigast, så kom ihåg att be någon annan att läsa igenom annonsen innan den publiceras.

Titel

Titeln till tjänsten ska bara bestå av just titeln, ej placering, ej bolagsnamn eller annan liknande information. Genom att hålla titeln så kort och relevant som möjligt säkerställer du att annonsen hamnar högt upp i listorna.

När du beslutar dig för titel, fundera på vad kandidaterna som du vill ska söka på troligtvis söker efter för jobbtitlar. Vad kommer de leta efter? Var även noga med att titeln du bestämmer dig för är en välkänd och generisk sådan. Innovativa och egen påkommna titlar kan kännas roliga och inspirerande, men genom att välja sådana så riskerar du att annonsen hamnar långt ned i listorna eller att kandidaterna inte hittar till din tjänst.

Sammanfattat, rekomendationen är att titeln ska vara så tydlig och koncis som det bara går.