Lantmännens bildbank

Mer information kring bildmanéret och tillgång till hela koncernens bildmaterial hittar du i Lantmännens bildbank. (Endast för medarbetare och samarbetspartners till Lantmännen.)

Lantmännens bildbank

Visa alla

Lantmännens bildspråk

Lantmännens bildmanér ska genomsyra samtliga fotografier, illustrationer och grafiska element som används i trycksaker, i annonser och på webben.

  • Bildernas motiv, komposition, beskärning och placering ska uttrycka och förmedla Lantmännens tonalitet.
  • Bilderna ske ge ett varmt, levande och mänskligt intryck.
  • Bilder och layout kännetecknas av ljus och luftighet.

Matbilder

Bilder på mat ska smaka gott!
Vi fokuserar på vackra färger som harmonierar med Lantmännens färgpalett och adderar detta i bild när möjlighet ges. Vi vill gärna ha en känsla av matlagning och rörelse i alla bilder, företrädelsevis med ett mänskligt element närvarande så att det inte blir rena ”stilleben”.

Bilderna ska andas naturlighet och vara relevanta för våra produkter är viktigt. Använd alltid professionella fotografer.

Vi har tagit fram en riktlinje för fotografering i studiomiljö som du kan ta del av. 
Riktlinje Fotografering

Landskapsbilder

Landskapsbilder ska visa att vi älskar jorden och det vi odlar. Idealiska inslag är det varma ljuset, den blåa himlen med lätta moln samt rörelse och harmoni. Bilderna blir ofta mer intressanta om vi visar människor, utnyttjar naturens egna ”grafiska element” samt använder annorlunda kameravinklar.

Det är naturligtvis viktigt att de grödor vi visar är korrekta och representerar vår kunskap. Låt bilderna visa vår "verkliga" verklighet, med olika årstider och väder. Använd alltid professionella fotografer.

Visa bilder med större perspektiv, som visar fler fält och större omgivningar. Bilden kan tala om att Lantmännen är ett kooperativ.

Porträttfotografi

Vid porträttfotografering vill vi visa personen i en ledig, avslappnad och vardaglig pose och miljö. Bilden ska ge ett varmt intryck, oavsett om den är tagen inomhus eller utomhus och oavsett tid på dygnet.

Bakgrunden och omgivningen får gärna vara brokig och i oskärpa så att personen hamnar i fokus. Kroppsställningen kan variera men det viktiga är att personen möter kameran med blicken.

Genom att fotografera ett större utsnitt kan bilden beskäras på olika sätt med utgångspunkt från det traditionella porträttet. Fotografen får gärna ta en närbild med samma setup, för att behålla upplösningen.

Daglig verksamhet

De här bilderna visar utsnitt av den dagliga verksamheten i Lantmännen, framförallt fokuserat på arbete på moderna lantbruk och forskning & utveckling. Bilderna skall visa riktiga situationer, och inte konstlade poseringar exempelvis där någon drar en hand genom ett vetefält.

  • Inkludera gärna teknik i bild för att spegla den moderna lantbrukarens arbete.
  • Använd lantbrukarens perspektiv, till exempel från en förarhytt.
  • Flera lantbrukare i bild understryker att vi är ett kooperativ.