Den gröna färgen

Vi hämtar vår färgskala där vi kommer ifrån, från fälten och dess färgväxlingar. Intrycket av Lantmännen ska vara grönt, gärna i olika nyanser. I den grafiska identiteten ramas den primära gröna färgen in av fem ljusare och mörkare stödjande gröna färger. 

Ytterligare nyanser

Vid fotografering lägger vi till ytterligare två nyanser till Lantmännens palett, en mörkare grön och en ny ljus grön. De nya komplementfärgerna är en lugn visuell bas som ger motivet rättvisa och kompletterar och harmonierar med våra identitetsfärger.

Här visas:

  • mörk komplementfärg
  • primära identitetsfärgen
  • ljus komplementfärg.

Samtliga färgkoder för Lantmännes profilfärger hittar du här.

De valda färgerna till bakgrunder, underlag, etc, ger tillräcklig kontrast åt grodden i logotypen. Den ljusa färgen är också så pass mörk att den ger tillräcklig kontrast åt vit ordbild i logotypen eller text satt i vitt utan att man behöver addera outline eller skuggning på texten. 

Färger på bakgrund & underlag

Underlag/bakgrunder i komplementfärgerna ska alltid finnas lättillgängliga för fotografering.

NCS-koderna på denna sida ska användas vid framtagning av bakgrunder eller som färglikare vid behov. 

Färgkod

  • Mörk grön - NCS S 5040-G
  • Ljus grön - NCS S 1020-G20Y

Skiss över hur färgerna till fotobakgrunder förhåller sig till de gröna identitetsfärgerna. De ramar in den gröna paletten på ett naturligt sätt och tillåter att element i identitetsfärgen poppar ut med sin högre färgmättnad.

Naturens närvaro - skuggspel och ljus

Vårt ursprung finns ständigt närvarande. Även om vi fotar inomhus vill man få känslan av utomhus (från jord till bord). Det kan vara ett skuggspel på en vägg, eller en släpig skugga från ett fönster.

Ljuset förhöjer också känslan på maten och gör att den smakar gott.

Material

För att skapa variation i Lantmännens bildmanér används olika material baserat på den gröna färgskalan. Dessa kompletteras med neutrala och naturliga material som sten, betong, marmor och trä. Alla material är skivor som skulle kunna finnas i ett kök.

Minst en yta ska vara i en grön färg, antingen infärgad eller i ett grönt material.

Fotomanér

Vi vill addera en krispig känsla för att maten ska se extra god ut. Vi sätter ett ljus som ger mycket struktur så att maten inte känns platt. Använd jämn skärpa över hela bilden. Intensiteten i färgerna bör vara ”neutral” för en autentisk känsla, inte för omättade eller för mättade färger.

Här visas exempelbilder av matstylisten Elin Åström.